Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Aile Yılı Tanıtım programında kamuya seslendi. Yeni evlenen çiftlere verilen faizsiz 150 bin TL kredinin artık 81 ilde geçerli olduğunu ve başvuruların bugün başladığını duyurdu. Ayrıca, doğum desteği adı altında çocuk sayısına göre yapılan ödeme tutarlarının da zamlandığını bildirdi. “Doğurganlık oranı alarm veriyor” diyen Erdoğan, ilk çocuk, ikinci çocuk, üçüncü ve sonrası için verilecek ödenekleri açıkladı. Erdoğan, çocuk yardımlarının annelerin hesabına aktarılacağını duyurdu. Peki, Çocuk yardımı 2025 ne kadar, kaç TL oldu? İşte 2025 doğum desteği tutarları…
ÇOCUK YARDIMI 2025 NE KADAR OLDU?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması şöyle:
“Yeni doğacak ilk çocuk için verdiğimiz tek seferlik doğum yardımını 5 bin TL'ye yükseltiyoruz. İkinci çocuk için her ay 1500 lira, 3. ve sonraki çocuklar için de her ay 5 bin TL olacak şekilde çocuk yardımlarını devreye alıyoruz. Yeni doğacak ikinci ve sonraki çocuklar için hiçbir şart olmaksızın yardımları her ay annelerimizin hesabına yatıracağız.
Konut desteği gibi uygulamaları da devreye alacağız. Uzaktan çalışma gibi yeni imkanları hayata geçireceğiz. Çalışan anne ve babalar için ücretsiz veya düşük maliyetli çocuk bakım hizmetlerini güçlendireceğiz.”
DOĞUM DESTEĞİ NEDİR, KİMLER ALABİLİR?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan doğum yardımından; Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.
DOĞUM YARDIMI NASIL BAŞVURULUR?
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.