Türk kahvesinin tarihsel yolculuğu: Kahve falı nasıl ortaya çıktı?

"Oylum Talu ile Hafta Sonu" programının yeni bölümüne Uğur Atik konuk oldu. Araştırmacı Uğur Atik kahvenin tarihsel yolculuğunun konuşulduğu programda, Türk kahvesinden fal bakmanın ortaya çıkış hikayesini anlattı.

16’ncı yüzyılda ortaya çıkan Türk kahvesi, Türk kültüründe önemli bir yer tutarken Türk halkının günlük rutini içerisinde de yer alır. Medresedeki çocukların uyanık kalarak daha fazla çalışması amacıyla tüketilmeye başlanan kahvenin, tarihteki yolculuğunu Ekol TV ekranlarında Uğur Atik anlattı.

"FAL SÖZ KONUSU DEĞİL"

Kahve falının ortaya nasıl çıktığından bahseden Atik, "Kahve falı, sarayda cariyelerin birbirlerine söyleyemeyecekleri şeyleri söylemek maksadıyla ortaya çıkarttıkları dedikodudur. Dedikodu malzemesinin yaymak ya da söylenemeyenleri söylemek açısından ortaya çıkmış bir durum, fal gibi bir şey söz konusu değil" sözlerini kullandı.

"KAHVE PİŞİRİLMEZ"

"Kahve pişirmek" kalıbının yanlış olduğunu söyleyen Atik, "Kahve pişirilmez, kahve sürülür. O dönemde böyle ocaklarımız yok, meşe kömürü var. Kor haline gelir, 1 avuç fındık kabuğu atılır ve kor olduktan sonra kahve sürülür. Çok kısık ateşte ağır ağır yapılır kahve" dedi.

KAHVE NASIL İKRAM EDİLİR?

Osmanlı'da misafirliklerde kahvenin nasıl ikram edildiğini anlatan Atik, "Saraydan içeri teşrif ettiniz. Zatıalinizi önce soygun odasına alırlar, herkes kendisine çeki düzen verir. Misafire güllü lokum ikram edilir, aslında burada bir mesaj vardır tatlı yiyelim tatlı konuşalım diye. Sonrasında kahve merasimi başlar, 40 derece açıyla bel kırılarak kahveler ikram edilir" diye konuştu.

Ekol TV Haberleri