ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU SON DURUM 2024: Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri neler ve Meclis'ten geçti mi?

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağındaki son gelişmeler, 2024 yılı itibarıyla Meclis'te dikkatle takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta, taslağın 22 maddesi TBMM'de kabul edildi. Ancak, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri ileri bir tarihe ertelendi. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, öğretmenlerin işlediği suçlarda cezaların yarı oranında artırılmasını ve öğretmen adaylarına 30 bin ek gösterge verilmesini öngörüyor. Ayrıca, MEB bünyesinde "Milli Eğitim Akademisi" kurulması planlanıyo

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağında önemli gelişmeler yaşandı. TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta kabul edilen 22 madde sonrası, taslağın geri kalan maddelerinin görüşmeleri ertelendi. Teklif, öğretmenlere yönelik şiddet suçlarının cezalarını artırmayı ve öğretmen adayları için 30 bin ek gösterge sağlanmasını öngörüyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bir "Milli Eğitim Akademisi" kurulması da planlanıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ne zaman yasalaşacağı ve içeriği ilerleyen günlerde netleşecek. İşte 2024 Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri…

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU SON DURUM

TBMM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz hafta kabul edilen 22 maddeye sahip Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinin tamamlanması ise ileri bir tarihe ertelendi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İÇERİĞİ NEDİR?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi yasalaştığında, uzman öğretmenlik için 10 yıl bekleme süresi aranmaksızın, 20 yıllık kıdemini tamamlayan yaklaşık 230 bin öğretmene "başöğretmen" unvanı için başvuru hakkı tanınacak.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU MADDELERİ

AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, 2022'de yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından, TBMM Başkanlığına sunulan yeni teklif, 39 maddeden oluşuyor. Bu teklif, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından duraklayan kariyer uygulamalarının devamını sağlayacak. 

Yeni düzenleme ile öğretmenlik mesleği, "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Uzman öğretmenlik unvanı için en az 10 yıl öğretmenlik yapmış olma ve başöğretmenlik unvanı için ise en az 10 yıl uzman öğretmen olarak görev yapma şartı getirilecek. Ayrıca, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmaması ve akademi tarafından verilen eğitim programlarının tamamlanması gerekecek. Bu düzenleme ile kariyer basamaklarında ilerlemede "yazılı sınav" ve "mesleki çalışma" şartları kaldırılacak.

- Yaklaşık 230 bin öğretmenin faydalanacağı yeni düzenleme

Teklife eklenen geçici 3. madde ile, uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmadan 20 yıl kıdemi bulunan öğretmenler başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek. Bu düzenleme kapsamında, 20 yıllık hizmet süresini dolduran tüm öğretmenler, uzman öğretmen olup olmadıklarına bakılmaksızın, gerekli eğitimi tamamlamaları halinde başöğretmen olma hakkına sahip olacak. 

Bu değişiklikle birlikte, Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlüğe girdikten sonra 20 yıllık kıdemi olan yaklaşık 230 bin öğretmene başöğretmen unvanı için başvuru yapma imkanı sağlanacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu'na göre, 2022 yılında 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 öğretmen başöğretmen unvanı aldı. 2023 yılında ise 69 bin 881 öğretmen uzman öğretmen, 3 bin 891 öğretmen başöğretmen oldu. Şu an itibarıyla, uzman öğretmenler 4 bin 304 lira, başöğretmenler ise 8 bin 608 lira eğitim-öğretim tazminatı alıyor.

- Öğretmenlere yeni haklar kanun teklifinde

Teklif, öğretmenler ve eğitim yöneticilerinin hak ve sorumluluklarını ilk kez kanun düzeyinde belirliyor. Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesiyle öğretmenlerin meslekleriyle ilgili olmayan işlerde rızaları dışında çalıştırılmaları yasaklanacak. Ayrıca, öğretmenler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan sendika kurma, güvenlik hakkı ve çekilme hakkı gibi tüm haklardan yararlanacaklar.

Düzenleme, öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranında artırılmasını öngörüyor. Kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme gibi suçlarda hapis cezaları ertelenmeyecek ve bazı suçlarda tutuklu yargılama yapılacak. Bu düzenleme, eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasını ve özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler, uzman öğreticiler, usta öğreticiler ve ders ücreti karşılığı öğretmenleri de kapsayacak.

- Milli Eğitim Akademisi kuruluyor

Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlık sürecini desteklemek ve mevcut öğretmenlerin mesleki gelişimini artırmak amacıyla Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Bu akademi, öğretmen, yönetici ve diğer eğitim personelinin kariyer basamaklarında ilerlemesi için kapsamlı eğitim programları sunacak ve değerlendirecek. Ayrıca, öğretmen yetiştirme sürecinin kalitesini artırmak için üniversitelerle işbirliği yapılacak.

Milli Eğitim Akademisi, öğretmen adaylarına hem teorik hem de uygulamalı derslerle mesleki becerilerini geliştirme fırsatı verecek. Hazırlık eğitimi, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda elde edilen puan üstünlüğüne göre sağlanacak. Bu düzenleme ile öğretmen alımlarında ve sözleşmeli öğretmen atamalarında sözlü sınav yapılmayacak.

Aday sayısı, atama izni verilen pozisyon sayısıyla sınırlı olacak; örneğin, 20 bin kadro açılmışsa, bu pozisyonlara puan üstünlüğüne göre 20 bin öğretmen alınacak ve akademiyi başarıyla tamamlayan herkes atanacak. Ayrıca, hazırlık eğitimine alınacak adaylar, eğitim süreleri boyunca genel sağlık sigortası kapsamında olacak.

Eğitim Haberleri