ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU SON DAKİKA: Meclis’te görüşüldü mü? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri neler, içeriğinde neler var?

Öğretmenlik meslek kanunu son dakika gelişmeleri, milyonlarca öğretmen tarafından anbean takip ediliyor. Meclis’te görüşülerek hayata geçirilmesi planlanan kanun ile öğretmenlerin kadro atama yerleri, öğretmenlere uygulanan şiddet, bazı suçlardan mahkum olan öğretmenler gibi konular yer alıyor. İşte Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında merak edilen soruların yanıtları…

Öğretmenlik Meslek Kanunu milyonlarca öğretmen tarafından heyecanla bekleniyor. AK Parti tarafından hazırlanan yasa tasarısı kısa süre içinde Meclis’te görüşülecek. Yasanın Meclis’ten geçmesinin ardından Resmi Gazete’de yayınlanacak ve hayata geçirilecek. Yasa taslağında yer alan bilgilere göre üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmenlere karşı işlenen bazı suçlarının işlenmesi halinde cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.


ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU SON DAKİKA: MECLİS’TE GÖRÜŞÜLDÜ MÜ?


Türkiye Büyük Millet Meclisi, haftalık çalışmalarına 9 Temmuz Salı günü başlıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin ise 11 Temmuz Perşembe günü Genel Kurulda görüşülmesi bekleniyor.



ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU MADDELERİ VE İÇERİĞİ


Teklife göre, Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisince verilecek.


Öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ödeme yapılacak.


Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar mazerete bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler hariç olmak üzere 1 yıl süreyle yer değiştiremeyecek.


Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanılmasını kolaylaştırma, kabul etme, bulundurma, kullanma suçları ile hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş suçları ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olanların öğretmenliği sona erecek.


Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlere karşı görevleri sebebiyle "kasten yaralama", "tehdit", "hakaret" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarının işlenmesi halinde cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.


Görevde olan öğretmen ve uzman öğretmenlerden, 20 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olma şartı dışındaki koşulları sağlayanlar başöğretmen unvanı için başvurabilecek.

Eğitim Haberleri