Rusya'nın Ukrayna'yı vurduğu Oreşnik füze nedir, özellikleri neler, maliyeti ne kadar ve hangi ülkelere ulaşabilir?

Oreşnik füze özellikleri ve maliyeti, Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamasının ardından gündeme geldi. Putin, "Bu füzeyi kimse durduramaz" sözleriyle Oreşnik füzesi tehdidinde bulunurken gözler ses hızının 10 katı hıza ulaşan Oreşnik füzelerinin özelliklerine çevrildi. İşte, Oreşnik füze özellikleri...

Oreşnik füze menzili ve etki gücü araştırılıyor. İlk kez Ukrayna'ya düzenlenen bir saldırıda kullanılan Oreşnik füze, saniyede 10 Mach yani 2,5-3 km (ses hızının 10 katı) hızla hareket ediyor. 21 Kasım'da Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşta ilk kez kıtalararası uzun menzilli füze (ICMB) kullandığı iddia edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bunun Rusya'nın yeni füzesi Oreşnik olduğunu açıkladı. Peki, Oreşnik füze nedir, özellikleri neler, maliyeti ne kadar ve hangi ülkelere ulaşabilir? İşte Oreşnik füze hakkında merak edilenler...

OREŞNİK FÜZESİ NEDİR? HİPERSONİK ÖZELLİKLERİ VE ETKİLERİ

Son dönemde dikkatleri üzerine çeken Oreşnik füzesi, Rusya'nın yeni nesil hipersonik silahlarından biri olarak gündemdeki yerini aldı. İlk kez Ukrayna'ya düzenlenen bir saldırıda kullanılan Oreşnik, analistlere göre devam eden çatışmada önemli bir tırmanışa işaret ediyor. Özellikle hız ve hedefe ulaşma süresi açısından dikkat çeken bu füze, savunma sistemleri için ciddi bir tehdit oluşturuyor. 

SES HIZININ 10 KATI HIZLA HAREKET EDİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Oreşnik füzesinin saniyede 10 Mach yani 2,5-3 km/saat hızla hareket ettiğini açıkladı. Bu hız, ses hızının tam 10 katı kadar hızlı olduğu için, füzenin geleneksel hava savunma sistemlerinden kaçması son derece zor hale geliyor. Putin ayrıca, bu silaha karşı koymanın şu anda mümkün olmadığını belirtti.

Hipersonik füze terimi, Mach 5 (yaklaşık 6.125 km/saat) ve üzerindeki hızlara sahip füzeler için kullanılıyor. Oreşnik'in hızının, bu tanımın zirve noktasına yakın olması, füzenin savunma sistemleri tarafından etkili bir şekilde engellenmesinin zorluğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, balistik füzeler atmosfere doğru yay çizen bir yol izlerken, hızlanarak kinetik enerji kazanır. Bu da füzenin manevra yapabilmesini sağlar, böylece yüzeydeki hava savunma sistemlerinin onu engellemesi daha da zorlaşır.

OREŞNİK'İN ULAŞABİLECEĞİ BÖLGELER

Oreşnik füzesinin menziliyle ilgili farklı analizler mevcut. Rus güvenlik uzmanı Alexander Mikhailov, Oreşnik'in nükleer olmayan versiyonunun, üç tonluk FAB-3000 yüksek patlayıcı bombalarını taşıyabileceğini söyledi. Bu füze, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve bazı Asya ülkelerine ulaşabilecek kapasiteye sahip. Özellikle Avrupa ve Büyük Britanya gibi hedeflere ulaşabilecek bu füze, Kuzey Kutbu üzerinden Kanada'ya dahi gidebilir.

Rus askeri uzmanı Ilya Kramnik ise, Oreşnik'in menzilinin 2.500-3.000 km arasında olduğunu, ancak potansiyel olarak 5.000 km'ye kadar uzayabileceğini belirtti. Bunun, kıtalararası balistik füze olmadığını ancak Orta Menzilli Balistik Füze (MRBM) sınıfında yer aldığını vurguladı.

ISKANDER'İN YENİ VERSİYONU OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Rus analist Dmitry Kornev, Oreşnik'in daha kısa menzilli Iskander füzelerinin bir geliştirilmiş versiyonu olabileceğini belirtti. Kornev, güney Rusya'daki Kapustin Yar test sahasında geçen baharda test edilen genişletilmiş motorlu bir Iskander füzesinin Oreşnik olabileceğini ifade etti. Bu füze, geçtiğimiz günlerde aynı test sahasından Ukrayna'ya fırlatıldı.

OREŞNİK'İN SAVUNMA SİSTEMLERİNE TEHDİDİ

Oreşnik füzesinin hız ve manevra yetenekleri, Ukrayna'nın hava savunma sistemleri için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Risk danışmanlık şirketi Sibylline'in CEO’su Justin Crump, bu füzenin özellikle Ukrayna'nın hava savunmasını zorlayacak kapasitede olduğunu vurguladı. Crump, "Rusya'nın kısa menzilli balistik füzeleri, Ukrayna için en güçlü tehditlerden biri oldu. Daha hızlı ve gelişmiş sistemler bu tehdidi katbekat artıracaktır" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Oreşnik füzesinin hızla gelişen teknolojiyle birlikte, sadece Ukrayna'da değil, tüm dünyada güvenlik uzmanlarının ilgisini çeken bir silah haline gelmesi bekleniyor. Hızının ve manevra yeteneklerinin yanı sıra, savunma sistemlerinin etkili bir şekilde bu tür füzeleri engelleyebilmesi için daha fazla gelişim göstermesi gerektiği ortada.

Dünya Haberleri