Ortadoğu’da dengeleri altüst eden çatışma: Suriye’de neler oluyor?

Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ), Beşar Esad rejimine karşı Halep’in kuzeyinden beklenmedik bir saldırı başlatarak 56 köyü ele geçirdi ve şehir merkezine yalnızca 1 kilometre mesafeye kadar ilerledi. Türkiye ise bölgedeki hareketliliği yakından izliyor ve gelişmeleri dikkatle takip ediyor. HTŞ’nin ilerleyişi, Ortadoğu’da zaten yükselmiş olan tansiyonu daha da artırarak yeni ve tehlikeli bir kriz ihtimalini gündeme getiriyor. Peki Suriye’deki iç çatışmanın perde arkası ne? Detaylar haberimizde...

Suriye’de Beşar Esad rejimine karşı savaşan Heyet Tahrir Şam (HTŞ), Halep’in kuzeyinde beklenmedik bir saldırı başlattı. Çarşamba sabahı başlayan bu şiddetli çatışmalarda 183 kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken HTŞ ve yerel müttefikleri, 56 köyü ele geçirerek Halep’in merkezine yalnızca 1 kilometre mesafeye kadar ilerledi. Sahada yaşanan bu gelişmeler, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti.

ANKARA: HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDIK

Türkiye, Suriye’deki bu hareketliliği yakından takip ediyor. Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, bölgedeki gelişmelerin anbean izlendiğini ve gerekli tüm önlemlerin alındığını vurguladı. Güvenlik kaynakları, Suriye’deki çatışmaların, Ortadoğu’daki genel gelişmelerden bağımsız olmadığını belirterek “Yerel unsurlar, mevcut belirsizlikten faydalanarak hem pozisyonlarını güçlendirmeye hem de etkilerini genişletmeye çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

REJİM GÜÇLERİ İÇİN CİDDİ KAYBA YOL AÇTI

HTŞ’nin Halep’e yönelik bu operasyonunun arkasında son dönemde yoğunlaşan Rus hava saldırıları ve Suriye rejiminin kara operasyonları bulunuyor. İdlib bölgesine düzenlenen saldırılarda son haftalarda 30’un üzerinde sivil hayatını kaybederken, 100’den fazla kişi de yaralandı. Son olarak bir Kuran kursuna düzenlenen saldırıda üç çocuk yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı. Bu saldırılar, Suriyeli muhaliflerin harekete geçmesine yol açtı. Güvenlik kaynaklarına göre, muhaliflerin başlangıçta sınırlı olarak planladığı operasyon, Esad rejiminin askerlerinin mevzilerinden kaçmaya başlamasıyla genişledi. Halep’in kuzeybatısında başlayan bu saldırılar, rejim güçleri için ciddi kayıplara yol açtı.

ŞEHİR MERKEZİNE 1 KİLOMETRE KALDI

Sahadaki son duruma göre, HTŞ’nin kontrol ettiği alan yaklaşık 400 kilometrekareye ulaştı. Halep’in batısındaki Han el-Asal köyünü ele geçiren muhalifler, “hilal taktiği” ile kentin dış mahallelerine kadar ilerledi. HTŞ’nin ele geçirdiği bölgelerde Esad rejimine ait ağır silahlar ve askeri araçlar da muhaliflerin eline geçti. Ayrıca onlarca rejim askerinin esir alındığı bildirildi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre çatışmalarda 102 HTŞ mensubu, 19 yerel muhalif savaşçı ve 61 rejim askeri hayatını kaybetti.

HALEP’İN KİLİT KAPISI: SERAKİB

Çatışmalar, stratejik öneme sahip Serakib ilçesinde yoğunlaşıyor. Halep-Şam arasındaki en kritik ulaşım hattı olan M5 otoyolunun kısmen ele geçirilmesi, muhaliflerin ilerleyişini daha da hızlandırdı. Serakib, Lazkiye’ye uzanan M4 otoyolu ile M5 otoyolunun kesişme noktasında yer alıyor ve “Halep’in kapısı” olarak biliniyor. Bu noktadaki kontrol, savaşın seyrini belirleyebilir.

DENGELER ALTÜST OLABİLİR

Türkiye, bölgede yükselen tansiyonu daha da artırmamak için şimdiye kadar muhaliflerin operasyonlarını engellemeye çalıştı. Güvenlik kaynakları, Türkiye’nin Astana ve diğer uluslararası platformlarda garantör ülkeler olan Rusya ve İran’a rejimin saldırılarının durdurulması yönünde taleplerini ilettiğini belirtti. Bu çatışmalar, Suriye iç savaşında yeni bir döneme işaret ediyor. Halep’e yönelik operasyon hem Esad rejimi hem de uluslararası aktörler için kritik bir dönüm noktası olabilir. Avrupa ve Ortadoğu’nun dikkatle izlediği bu gelişmeler, bölgedeki dengeleri altüst edecek potansiyele sahip.

Dünya Haberleri