Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Rösrath kentinde bir özel okulda, iki çocukta maymun çiçeği virüsü (mpox) tespit edilmesinin ardından eğitime cuma gününe kadar ara verildi.
AFRİKA ZİYARETİNDEN VİRÜSÜ KAPTIĞI ŞÜPHELENİLİYOR
Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, virüsün başlangıçta çocukların ailelerinden birinde görüldüğü, sonrasında ise iki çocuğa bulaştığı belirtildi. Yetkililer, söz konusu aile bireyinin Afrika'ya yaptığı seyahat sırasında mpox virüsünün klad 1b varyantına yakalandığını düşünüyor.
Eğitimine devam edecek öğrenciler, okulun kapanmasının ardından internet üzerinden çevrim içi derslere katılacak. Maymun çiçeği virüsü, 14 Ağustos'ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?
Eski adıyla maymun çiçeği olarak bilinen mpox, 1958 yılında maymunlarda ilk kez tespit edilen, insanlarda ise 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen bir virüs türü.
Mpox, genellikle enfekte hayvanlarla veya enfekte bir insanla yakın temas yoluyla bulaştığı belirtiliyor. ABD'li sağlık yetkililerine göre diğer semptomlar arasında ateş, baş ağrısı, titreme, fiziksel güçsüzlük, lenf nodu şişmesi, kas veya sırt ağrısı ve/veya solunum semptomları var.
Son verilere göre, Afrika'da 17.000'den fazla şüpheli Mpox vakası kaydedildi. En fazla vaka ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görüldü. Mpox'un yayılma hızının artmasıyla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) ve yerel sağlık otoriteleri, enfeksiyonun kontrol altına alınması için çeşitli sağlık önlemleri almayı sürdürmeye devam ediyor.
ÖNLEMLER ALINDI MI?
DSÖ, Afrika'da yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü salgınını uluslararası düzeyde endişe uyandıran bir halk sağlığı durumu olması nedeniyle acil durumu ilan etti. Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise AB ve ortak şirketlerin etkilenen bölgelere 215 bin doz aşı bağışladığını duyurmuştu.