İngiltere’de 14 yıl sonra gelen seçim zaferi: Peki bundan sonra ne olacak?

Genel seçimler için dün sandık başına giden İngiltere seçmeni, Muhafazakâr Parti’nin yaklaşık 14 yıllık iktidarına son vererek ‘değişim’ dedi. İşçi Partisi’nin parlamentoda çoğunluğu sağlayarak seçimi kazanmasının ardından Keir Starmer’ın ülkenin yeni başbakanı olması beklenirken mevcut Başbakan Rishi Sunak’ın Kral Charles’a istifasını sunması bekleniyor.

İngiltere’de yaklaşık 46 milyon seçmen dün genel seçimler için sandık başına gitti. Seçmenler 14 yıllık Muhafazakâr Parti iktidarına son vererek “değişim” istedi. Sandık çıkış anketlerine göre 650 üyeli Avam Kamarası'nın üyelerinin belirlendiği seçimlerde İşçi Partisi, 410 sandalyeye ulaşarak mecliste ezici bir çoğunluğa ulaştı. Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin sandalye sayısı ise 131’de kaldı.

Avam Kamarası'nda çoğunluk için 326 oy gerekiyordu. İşçi Partisi yaklaşık 5 sene önce yapılan genel seçimde 203 sandalye almıştı. Bu sonuçlara göre İşçi Partisi, 5 sene içinde sandalye sayısını iki katın üzerine çıkarmış olacak. İktidarı kaybeden Muhafazakar Parti'nin beş sene önceki sandalye sayısı 365'ti.

Muhafazakar Parti’nin Avam Kamarası’ndaki temsil oranı, 1830’lardan bu yana görülen en düşük seviyeye düşmüş olacak. Bu durumda sonuçlar, partinin modern tarihte karşı karşıya kaldığı en ağır yenilgi olarak kayıtlara geçecek ve İngiliz siyasetinde önemli değişikliklere neden olacak.

"VERDİĞİMİZ SÖZÜ YERİNE GETİRECEĞİZ"

İngiltere'nin müstakbel başbakanı Starmer, Londra'da yaptığı konuşmada, partinin son seçimden bu yana değişime katkı verenlere teşekkür etti ve "Siz seçimi yaptınız, sıra verdiğimiz sözleri yerine getirmekte" dedi. Starmer, "değişmiş bir İşçi Partisi olarak ülkeyi yönetecekleri" sözünü verdi.

Muhafazakar Parti'nin son kabinesinde yer alan birçok bakan ilk sonuçlara göre milletekili olamadı.Seçim bölgesinden milletvekili seçilmeyi başaran Rishi Sunak burada yaptığı konuşmada Keir Starmer'ı aradığını, tebrik ettiğini söyledi ve "Bu seçimi İşçi Partisi kazandı" dedi.Sunak, seçim yenilgisinin sorumluluğunu kabul ettiğini söyledi ve "Özür dilerim" dedi.

KAMARAYA GİREN İLK TÜRK ASILLI MİLLETVEKİLİ

Öte yandan Savunma Bakanı Grant Shapps, Adalet Bakanı Alex Chalk, Maliye Bakanı Jeremy Hunt ve Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Lucy Frazer, Ulaştırma Bakanı Mark Harper, Eğitim Bakanı Gillian Keegan, Çalışma ve Emeklilikten Sorumlu Devlet Bakanı Mel Stride ve Gaziler Bakanı Johnny Mercer'in koltuklarını kaybedeceği tahmin ediliyor. Sonuçlar sandık çıkış anketindeki gibi olursa Hunt, tarihte tekrar milletvekili seçilemeyen ilk Maliye Bakanı olacak.

Seçimde göç karşıtı Reform UK'in lideri Nigel Farage ilk kez milletvekili seçildi.Farage sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Kurulu düzene isyan sürüyor” mesajı verdi.

İşçi Partili eski başbakan Tony Blair'e yakın bir isim olan Lord Peter Mandelson sonuçları yorumlarken "Dünyaya bir seçim meteoru çarptı" dedi.

Eski Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng sonuçların Muhafazakârlar için "felaket" olduğunu ancak muhafazakarların yeniden yükselişe geçeceğine inandığını söyledi.

Bununla birlikte Nesil Çalışkan, İngiltere Avam Kamarası’na giren ilk Türk asıllı milletvekili oldu.

ABD medyasına göre sonuçlar 14 yıllık muhafazakar parti yönetiminin kesin sonunu gösteriyor.

"YENİ TONY BLAIR"

Times gazetesi eski İngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi lideri Tony Blair iktidarını hatırlatarak, İşçi Partisi'nin şimdiki genel başkanı Sir Keir Starmer'in "Blair'vari bir çoğunlukla başbakan olacağını" yazdı.

Sun gazetesi İşçi Partisi'nin kırmızı rengine atıfta bulunarak, "Britanya kırmızıya döndü" dedi.

I gazetesi, "İşçi Partisi zaferi" manşetini attı. Gazete, Muhafazakar Parti'nin 14 yıl içinde en kötü seçim sonucuyla karşılaştığını hatırlattı.

Daily Mail de İşçi Partisi'nin "tarihi zaferini" manşetine taşıdı. Gazete, Starmer'in Tony Blair'den bu yana partisi için en büyük zaferi elde ettiğini, sağcı Farage'ın Reform Partisi'nin de 13 sandalye kazandığını aktardı.

Daily Telegraph gazetesi de diğer birçok gazete gibi manşet fotoğrafında Sir Keir Starmer ve eşi Victoria Starmer'in oy kullanmaya giderken el ele çekilen fotoğrafına yer verdi. Manşette ise "İşçi Partisi zaferi" ifadesine yer verdi. Gazete spotta ise "Modern tarihte Muhafazakar Parti için en kötü son. Sunak'ın istifa etmesi bekleniyor" diye yazdı.

Daily Mirror gazetesi manşetinde bir kelime oyunu yaptı. İngilizcede "Hadi başlıyoruz" anlamına gelen "Here we go" sözüne atıfla, Starmer'in adına yer vererek "Keir we go" diye yazdı. Sandık çıkış anketlerinden İşçi Partisi ve Starmer adına "büyük bir zafer" olarak bahsetti.

Metro gazetesi de tıpkı Mirror gibi, Keir Starmer'in ismi üzerinden kelime oyunu yaptığı bir manşetle çıktı. Gazete İşçi Partisi liderinin soyadını "fırtına" anlamına gelen "storm" kelimesine benzetti. Gazete, Starmer'in başbakanlık konutuna gideceğini vurguladı.

SUNAK KRAL'A İSTİFASINI SUNACAK

İngiliz siyaseti hızlı ilerliyor; seçim sonuçları ile yeni başbakanın göreve başlaması arasında çok az zaman geçiyor.

Rishi Sunak, 24 saat içinde İngiltere'nin başbakanlık ofisi olan 10 Downing Sokağı'ndan tahliye edilecek ve Keir Starmer da hemen ardından göreve başlayacak.

Ancak bir süreç var. Sunak istifasını Kral Charles'a sunacak ve Keir, normalde Buckingham Sarayı'nda gerçekleşen bir toplantıda yeni hükümeti kurmak üzere hükümdar tarafından resmen davet edilecek.

Dünya Haberleri