Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından 4 yıl süren çatışmasızlık süreci muhaliflerin 27 Kasım’da başlayan ilerleyişiyle sona erdi. 8 Aralık’ta muhalifler Şam’a girerek 61 yıllık Baas ve 53 yıllık Esad iktidarını devirdi.
BAAS, FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI
Aynı zamanda Beşar Esad’ın da devrilmeden önce Suriye Bölgesel Yönetimi Genel Sekreteri olduğu Baas Partisi Suriye’deki faaliyetlerini süresiz olarak askıya aldı.
PARTİNİN MAL VARLIĞI VE FONLARI BAKANLIKLARA DEVREDİLECEK
Baas Partisi tarafından yapılan açıklamada, parti merkez yönetiminin "parti çalışmalarını ve faaliyetlerini bir sonraki duyuruya kadar askıya alma" kararı aldığı belirtilerek, partinin mal varlığının ve fonlarının İçişleri ve Maliye Bakanlıklarına devredileceği ifade edildi.
“TEK SOSYALİST ARAP ÜLKESİ” KURULMASI AMAÇLANMIŞTI
Ülkenin 1946'da bağımsızlığını kazanmasının ardından, Orta Doğu'da birçok ülkede "tek sosyalist Arap ülkesi" kurulmasını destekleyen Baas Partisi, 1947'de Suriye'nin başkenti Şam'da kuruldu. Daha sonra, 1950'lerde Suriye'deki Arap Sosyalist Partisiyle birleşen parti, "Arap Sosyalist Baas Partisi" olarak siyasi varlığını sürdürdü.
DARBEYLE İKTİDARI ELE GEÇİRDİLER
Arap Sosyalist Baas Partisinin 1963'te darbe sonucu ülkede yönetimi ele geçirmesinin ardından, genç yaşlardan itibaren partide faaliyet gösteren Beşşar Esed'in babası Hafız Esed, 1970'te parti içi darbeyle iktidara gelerek 1971'de ülkenin devlet başkanı oldu.
BAAS REJİMİ 8 ARALIK 2024’TE YIKILDI
Baas Partisi, Suriye’de muhalifleri kanlı yöntemlerle bastırması ve katliamlar ile gündemde yer almıştı. Suriye’de Baas Rejimi, 8 Aralık 2024’te muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesi ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçmasıyla sona erdi.