ABD devi Wells Fargo Türkiye tahminlerinde ters köşe yaptı. Hem hedef tahminler hem de piyasa beklentilerin üstünde enflasyon ve dolar öngörüsünde bulunan Uluslararası Ekonomisti ve Döviz Stratejisti Brendan McKenna dikkat çekici bir seviye açıkladı.
TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNDA ARTIŞ SÜRECEK
Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe artırarak B3 seviyesinden B1 seviyesine yükseltirken, ABD’nin dev bankalarından Wells Fargo, önümüzdeki 2 yıl içinde Türkiye’nin kredi notu artışlarının sürmesini bekliyor.
“BEKLENTİLER SAPIYOR”
Wells Fargo’nun Döviz Stratejisti ve Uluslararası Ekonomisti Brendan McKenna, Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik beklentilerde raporlardan sapma gösteriyor.
“ENFLASYONDA YIL SONU BEKLENTİMİZ YÜZDE 55-60 ARALIĞINDA”
Wells Fargo’dan McKenna, TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisini “iddialı” bulurken, muhtemelen yıl sonunda enflasyonun, resmi beklentilerin oldukça üstünde yüzde 55 ila 60 bandında beklediklerini açıkladı. Enflasyonda önemli gerileme için yüzde 50 politika faizinin “bile yeterli olmayabileceğini” ifade etti.
“DOLAR/TL’DE YIL SONU İÇİN BEKLENTİMİZ 32,5”
McKenna dolar/TL paritesine ilişkin yıl sonu beklentilerini 32,5 TL olarak açıklarken, paritedeki güncel seviyelerin zirve olduğunu ve TL’nin yıl sonuna kadar kademeli olarak toparlanmasını beklediklerini söyledi.
“GELECEK DÖNEMDE NOT ARTIRIMLARI GELEBİLİR”
Moody’s Türkiye’nin kredi notunu, “sürpriz ve nadir” bir şekilde 2 seviye birden artırırken, S&P ve Fitch de geçen aylarda not artırımına gitmişti. Türkiye’nin kredi notu hala yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında bulunuyor.
DERECELENDİRME KURULUŞLARI KREDİ NOTUNDA İYİLEŞTİRME YAPACAK
Wells Fargo’ya göre ise ilerleyen zamanlarda Türkiye’nin kredi notunda yeni artışlar görmek mümkün. Gelecek 12 – 24 aylık dönemde ülkenin ‘rasyonel’ ekonomi politikalarına daha sıkı bağlanması ve kurumların kredibilitesinin artması ile birlikte derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunda iyileştirme yapabileceklerini belirtiyorlar.
“ORTODOKS POLİTİKALAR SÜRERSE YABANCI YATIRIMCI İLGİSİ ARTAR”
Wells Fargo, gelecek dönemde en büyük risk noktasının ‘ortodoks ekonomi politikalarının’ sürdürülmesi ve TCMB’nin para politikası konusunda bağımsızlığını sürdürmesi olarak görüyor. Bu riskler gerçekleşmediğinde yabancı yatırımcı girişinin sürmesini beklediklerini ifade etti.