Amerika haber sitesi Axios’a konuşan kaynaklara göre, Dışişleri Bakanı Antony Blinken G7’deki mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği konferans görüşmesinde Washington’a yakın müttefikleriyle koordinasyon sağlamak ve İran ile Hizbullah üzerinde diplomatik baskısı oluşturarak misillemelerini mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışmak için çabaladıklarını söyledi.  Blinken, saldırılarının etkisini sınırlamanın topyekûn savaşı önlemek için en iyi şans olduğunu vurguladı.

İran ve Hizbullah, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da ve Hizbullah'ın askeri komutanı Fuad Şükür'ün Beyrut'ta İsrail tarafından öldürülmesine karşılık vereceklerine dair söz vermişlerdi.  Kaynaklara göre Blinken ABD'nin İran ve Hizbullah'ın misilleme yapacağına inandığını vurguladı.

PAZARTESİ SAVAŞ BAŞLAYABİLİR

Ancak İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e yönelik 350'ye yakın insansız hava aracı ve füze fırlattığını hatırlatan Blinken misillemenin ne şekilde olacağını tahmin edemediğini söyledi. Blinken, ABD'nin saldırıların tam zamanlamasını bilmediğini ancak önümüzdeki 24-48 saat içinde, yani Pazartesi gibi erken bir tarihte başlayabileceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı mevkidaşlarına ABD'nin İran ve Hizbullah'ın saldırılarını mümkün olduğunca sınırlandırmaya çalışarak ve ardından İsrail'in tepkisini dizginleyerek gerilimi tırmandıran döngüyü kırmak için çaba sarf ettiğini söyledi.

Blinken diğer dışişleri bakanlarından İran, Hizbullah ve İsrail'e azami itidali korumaları için diplomatik baskı uygulamalarını istedi.

ABD GÜÇLERİ SAVUNMA AMAÇLI ARTIRILDI

Kaynaklar, Blinken'in G7 dışişleri bakanlarına bölgedeki ABD güçlerinin artırılmasının sadece savunma amaçlı olduğunu söylediğini aktardı.

Görüşmeye katılan bir kaynak ise, Blinken'in Gazze'deki rehineler ve ateşkes anlaşması konusunda İsrail'le yapılan son görüşmeler hakkında bakanlara bilgi verirken hayal kırıklığına uğramış gibi göründüğünü söyledi.

Blinken, Tahran'daki suikasttan önce yönetimin "bir ilerlemeye yakın" olduğunu hissettiğini söyledi ancak şimdi bir anlaşmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.

CENTCOM KOMUTANI BÖLGEDE

Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın, Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Şükür ile Haniye’ye yönelik suikastlar sonrası İran'ın İsrail'e olası misilleme saldırısını ele almak amacıyla dün gece bölgeye geldiği belirtildi.

Haberde, Kurilla'nın Orta Doğu seyahatinin daha önceden planlanmış olduğu ancak bölgeye seyahati kapsamında yapacağı görüşmelerde İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e yönelik misilleme saldırılarına karşı aktif rol alan uluslararası ve bölgesel koalisyonu harekete geçirmeyi planladığı kaydedildi.

Kurilla'nın bazı Körfez ülkeleri, Ürdün ve İsrail'i ziyaret etmesi bekleniyor.

BIDEN'DAN ORTA DOĞU GÖRÜŞMESİ

Bununla birlikte Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Pazartesi günü Ürdün Kralı Abdullah ile telefon görüşmesi yapacağını duyurdu. Görüşmede Orta Doğu'daki gelişmeler ele alınacak. Ayrıca Başkan Biden, bölgede gelişen durum hakkında daha ayrıntılı görüşmek üzere ulusal güvenlik ekibini Durum Odası'nda toplayacak.

NE OLMUŞTU?

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri, dün İsrail'in Haniye'yi Tahran'da hedef alarak İran'a karşı "büyük kırmızı çizgiyi" aştığını ve ülkesinin Tel Aviv'e "kesin yanıt vereceğini" söylemişti.

Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür, İsrail ordusunun 30 Temmuz'da Beyrut'ta düzenlediği saldırıda yaşamını yitirmişti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı.

İran ve Hamas Hareketi, 31 Temmuz'daki suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer, olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçınmıştı.