Kamuoyunda bir süredir konuşulan 9. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki 9. Yargı Paketi olarak bilinen kanun ile neler değişti? Hukukçuların giriş sınav soru sayısından; arabulucu ile çözülen davalara kadar pek çok konuda yeni şartlar belirlendi. Kadınların eşlerinin soyadlarını kullanma zorunluluğu ise kanundan çıkarıldı.

SORU SAYISI DEĞİŞTİ

Kanuna göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak.

TRAFİKTEN MEN EDİLENLER ARACINI 6 AY İÇİNDE ALMAZSA SATILACAK

Buluntu olması nedeniyle veya kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış usulü yeniden belirlenecek.

HAKARET SUÇU

Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yılı geçemeyecek.

ARABULUCU SİCİLİNE SAHİP OLMADA DEĞİŞİKLİK

Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar, yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilecek.

UZLAŞTIRMACI YALNIZCA HUKUK MEZUNLARI OLACAK

Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.

KADINLARIN SOYADINA YÖNELİK DEĞİŞİKLİK ÇIKARILDI

AK Parti'nin kabul edilen önergeleriyle düzenlemeden, evlenen kadının soyadına, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum olarak atanmasına ve Kamulaştırma Kanunu'ndaki değişikliğe ilişkin hükümler çıkarıldı.

Metinden çıkarılan düzenleme şöyleydi: Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Şu kadar ki; kadın evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabilir.

9. YARGI PAKETİ YÜRÜRLÜKTE

Ek olarak birçok madde barındıran Kanun, yayım tarihinde yürürlüğe girdi. (AA)