9. Yargı Paketi olarak bilinen  Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için düzenlemeler yapılacağının altını çizmişti. Bu bağlamda 9. Yargı Paketi için gözler Resmi Gazete'ye çevrildi. İşte 39 maddelik 9. Yargı Paketi son dakika gelişmeleri... 

9. YARGI PAKETİ SON DURUM NE, YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Mİ?

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TBMM Genel Kurulu, 5 Kasım Salı günü haftalık çalışmalarına başlayacak ve bu haftaki gündeminde kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek. Genel Kurulda, kanun teklifinin detayları üzerinde müzakereler yapılacak.

Teklifin görüşmeleri sırasında, Demokrat Parti (DEM) Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, söz konusu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle usul tartışması açılmasını talep etti. Bu öneri üzerine TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, bir usul tartışması yapılmasına karar verdi.

Kanun teklifinin içeriği hakkında bilgi veren TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, teklifin 39 maddeden oluştuğunu ve 20 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme yapılmasını öngördüğünü belirtti. Bu kapsamda, yargı sistemine ilişkin önemli düzenlemeler ve reformlar gündeme getirilecek.

Görüşmelerin ilerleyen günlerde nasıl bir seyre gireceği ve teklifin yasalaşma sürecinde neler yaşanacağı, kamuoyunun dikkatle takip ettiği konular arasında yer alıyor.

Thumbs B C 052Cf9C6D3746C5B19640B6F5D6E0008

BAKAN TUNÇ'TAN YARGI PAKETİ AÇIKLAMASI!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, toplantıda özellikle yargı reformu çalışmalarına dair yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Bakan Tunç, son dönemde kamuoyunda tartışmalara yol açan denetimli serbestlik uygulamalarıyla ilgili de önemli bir değerlendirmede bulundu. Özellikle kasten öldürme ve yaralama suçlarında bu uygulamanın eleştirilere neden olduğunu belirten Tunç, "Toplumdan gelen tüm eleştirileri dikkate almak zorundayız. Bu tür suçlarla ilgili denetimli serbestlik uygulamalarının toplumda olumsuz bir etki yarattığını görüyoruz. Bizim önceliğimiz, toplumu suçlardan korumak ve güvenliği artırmaktır" şeklinde konuştu.

Bu açıklama, yargı sistemine yönelik yapılan reformların toplumsal ihtiyaçlara ve güvenlik kaygılarına daha duyarlı hale getirilmesi gerektiği mesajını verdi. Tunç, söz konusu eleştirilerin üzerine giderek, daha etkin ve yerinde çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Thumbs B C 8C31172401Fca8119D78E6821B060Fec

9. YARGI PAKETİ MADDELERİ VE İÇERİĞİ

9. Yargı Paketi'ne dair yapılan düzenlemelere göre, önemli değişiklikler hayata geçirilecek. Bu değişiklikler, hem yargı süreçlerini hızlandırmayı hem de adalet sisteminin etkinliğini artırmayı amaçlıyor.

Paketteki en dikkat çeken yeniliklerden biri, *Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı* ve *İdari Yargı Ön Sınavı*'nda soru sayısının artırılması. Buna göre, bu sınavlardaki soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak. Ayrıca, *Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı* için belirlenen aday sayısında da değişiklik yapılacak. Yeni düzenlemeyle, ilan edilen kadro sayısının bir katı kadar aday mülakata çağrılacak.

Trafik cezaları ve yediemin otoparklarıyla ilgili bir başka önemli değişiklik, trafikten men edilen araçların satış usulünü yeniden belirliyor. 6 ay içinde sahipleri tarafından teslim alınmayan ya da aranmayan araçların satış işlemleri daha net bir şekilde düzenlenecek.

Sesli, yazılı ya da görüntülü iletiyle hakaret suçlarına ilişkin bir başka değişiklik de, bu suçların *uzlaştırma* kapsamından çıkarılması ve *ön ödeme* kapsamına alınması. Ayrıca, şikayete bağlı hakaret suçlarında, şikayet süresi fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yıl ile sınırlı olacak.

Arabuluculuk konusunda da yeni bir düzenleme getiriliyor. *Arabuluculuk eğitimini tamamlayan* ve mesleğinde *20 yıl kıdem* kazananlar, artık yazılı sınav yapmadan doğrudan arabuluculuk siciline kayıt olabilecekler. Ayrıca, *uzlaştırmacı* olmak için hukuk fakültesi mezunu olma şartı getirilecek.

Sosyal medya üzerinden yapılan hakaret suçları da önemli bir değişikliğe uğrayacak; bu tür suçlarda uzlaşma sağlanamayacak. Bunun yanı sıra, *kadınların bekarlık soyadlarını* evlendikten sonra kullanamamaları yönünde bir düzenleme yapılacak.

Son olarak, *soybağının reddi* davasına ilişkin bir yenilik de söz konusu. Artık *koca, ana veya çocuk*, babalık karinesini çürütmek amacıyla soybağının reddi davası açabilecek. Bu dava, yalnızca davaya taraf olan kişiler değil, davayı açma hakkına sahip diğer kişiler tarafından da açılabilecek.

Bu düzenlemeler, yargı sisteminde daha şeffaf, hızlı ve toplumsal ihtiyaçlara duyarlı bir yapının oluşturulması hedefleniyor.