TBMM’de çalışma hayatını ilgilendiren düzenlemeler kapsamında 3600 ek gösterge konusu yeniden gündeme geldi. Polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine daha önce tanınan bu ek gösterge düzenlemesi, 1. kademe memurlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu düzenlemenin yakında yürürlüğe gireceğini duyurmuştu. Ekonomik düzenlemeler içeren torba yasada yer alması planlanan 3600 ek gösterge, memurların maaş hesaplamalarında önemli değişikliklere yol açacak. Peki, bu düzenleme ne zaman hayata geçecek ve torba yasada bulunacak mı? İşte, tüm ayrıntılar...

3600 EK GÖSTERGE ÇIKACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, daha önce yaptığı açıklamada 3600 ek gösterge düzenlemesi hakkında şu bilgileri paylaşmıştı:

"15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile emekli olan 5,3 milyon kamu çalışanının ve hak sahiplerinin ek göstergelerini yeniden düzenledik. Ayrıca, birinci dereceye terfi eden devlet memurları için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak en kısa sürede uygulamaya koyacağız."

3600 EK GÖSTERGE TORBA YASADA YER ALACAK MI?

Torba yasa kapsamında, 90 bin taşerona kadro verilmesi, 3600 ek gösterge düzenlemesi, ev hanımlarına yönelik emeklilik hakları ve çeşitli ekonomik düzenlemelerin ele alınması planlanıyor. Ancak, yeni torba yasa teklifinin henüz hazırlanmadığı bildirildi. Yeni torba yasasının önümüzdeki haftalarda TBMM gündemine gelmesi öngörülüyor.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

3600 ek gösterge düzenlemesi, memurlar ve memur emeklileri için büyük önem taşıyor. Yaklaşık 5,3 milyon kamu çalışanını kapsayan bu düzenleme, memurların unvan, görev, sorumluluk ve hizmet sürelerine göre maaş hesaplamalarında kritik bir etkiye sahip.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSAYACAK?

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, daha önce yaptığı açıklamalarda 3600 ek göstergenin 2 yıl ve üzeri üniversite mezunları için nasıl uygulanacağını belirtti. Karakaş, "3600 ek göstergeden, 2 yıl süreyle üniversite eğitimi almış olanlar faydalanabilir. Bu kişiler 10. derece 2. kademeden başlayarak birinci derecede yükselebilirler. 4 yıllık üniversite mezunları ise daha avantajlı bir konumda olup, 9. derece 1. kademeden göreve başlayacaklardır" şeklinde konuştu.