2024 LGS Fen Bilgisi işçi sorusunun cevabı ne? LGS iptal edilen soru var mı? LGS sınavı 2 Haziran Pazar günü Türkiye genelinde düzenlendi. 1 milyondan fazla öğrencinin katıldığı sınav sonrasında ikinci oturumda adaylara yöneltilen Fen Bilgisi sorusu tartışma konusu oldu. Öğrencileri yanıltan cevapların yer aldığı soruda şıkların yanlış olduğu öne sürüldü. Konu çok merak edildi ve günlerdir tartışılıyor. Biz de konuya ilişkin detayları sizler için haberimizde derledik…

2024 LGS FEN BİLGİSİ İŞÇİ SORUSUNUN CEVABI NE?

LGS’nin ikinci oturumunda öğrencilere yöneltilen Fen Bilgisi sorusunda adeta öğretmenler de öğrenciler de ikiye bölündü. Sorunun cevabının A ve C olduğu söyleniyor.

NOT: ÖDTÜ Fizik bölümü Araştırma Görevlisi Ertan Sinan Şahin ise doğru cevabın A ŞIKKI olduğunu söyledi.

Tarafları ikiye bölen soru şöyle:

Tabii, görseldeki metni aşağıya yazıyorum:

13. Özellikleri ve ağırlığı her yerinde aynı olan eşit bölmelendirilmiş bir tahtanın taşınması için kullanılan sistemde tavana ve tahtaya şekildeki gibi bağlanan makara ve makaralara esnemeyen bir ip geçiriliyor. Bu ip, işçiler tarafından şekildeki gibi tutulduğunda tahta yatay dengede kalıyor. Bu sistemde makaraların, makaraların bağlı olduğu çubukların ve ipin ağırlıkları ile sürtünmeler önemsenmemektedir.

Bu tahta, şekilde gösterilen konumdan belirli bir yüksekliğe en küçük kuvvetler uygulanarak çıkarılırken yapılan işlemde tahtanın sadece başlangıçta ve son durumda yatay dengede olduğu bilindiğine göre,

I. İşçiler ipi aynı anda çekmeye başlamıştır.

II. İşçilerin işlem boyunca çektikleri ipin uzunlukları birbirine eşittir.

III. İşçilerin başlangıçta ve son durumda ipe uyguladıkları kuvvet tahtanın ağırlığından küçüktür.

eksisozluk.com sitesinde üyelerden birinin verdiği yanıt şöyle:

I. Tahtanın yatay dengede kalması için, işçilerin ipi aynı anda çekmeye başlamaları gerekir. aksi takdirde, tahta dengede kalmaz ve bir yöne doğru eğilir.

II. Tahtanın yatay dengede kalabilmesi için işçilerin ipi aynı uzunlukta çekmeleri gerekir. eğer biri diğerinden daha fazla çekerse, tahta eğilir ve yatay dengede kalmaz.

III. Bu ifade yanlıştır çünkü tahtanın ağırlığını dengelemek için işçilerin ipe uyguladıkları kuvvet tahtanın ağırlığına eşit olmalıdır. aksi takdirde, tahta düşer.

Chat GPT’nin dahi yanıldığı soruya ilişkin MEB’den açıklama bekleniyor.

LGS İPTAL EDİLEN SORU VAR MI?

LGS iptal edilen soru yok. Şimdiye kadar Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından herhangi bir sorunun iptaline ilişkin bilgi paylaşılmadı.

2 Haziran’da düzenlenen sınava katılan adaylara 90 soru yöneltildi ve 155 dakika süre verildi. İlk oturumda öğrencilerden 50 adet sözel soruya yanıt verilmesi beklenirken ikinci oturumda da matematik ve fen bilgisi derslerinden oluşan 40 soru hazırlandı. LGS puan başarı sıralaması ve sonuçlarının 28 Haziran’da açıklanması bekleniyor.